Κατηγορία Φαγητά / Πίτες-Πίτσες

Ντοματόπιτα

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

    Υλικά για ένα μέτριο ταψί:
  • 600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές σούπας ξύδι
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει
  • Νισεστέ ή κορν-φλάουρ για το άνοιγμα του φύλλου
  • Υλικά για τη γέμιση:
  • 3 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σούπας δυόσμο ξερό
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Μία πρέζα ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη για τα φύλλα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο και με τα χέρια τρίβουμε να απορροφήσει το αλεύρι τα υγρά.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό ενώ ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Παίρνουμε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και προς το τέλος συμπληρώνουμε με τον άνηθο, το δυόσμο και το μαϊντανό.
Αφού μείνει η γέμιση χωρίς υγρά κατεβάζουμε τη τηγάνι από την εστία μας και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί με λίγο ελαιόλαδο και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω.
Μοιράζουμε τη ζύμη μας σε 4 ίσα κομμάτια.
Απλώνουμε στο πάγκο εργασίας μας αλεύρι ή κορν-φλάουρ και ανοίγουμε ένα –ένα τα κομμάτια της ζύμης σε λεπτό φύλλο.
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο, το λαδώνουμε, στρώνουμε το δεύτερο φύλλο και από πάνω απλώνουμε τη γέμιση. Καλύπτουμε τη γέμιση με τα επόμενα δύο φύλλα, ενώ τα λαδώνουμε κάθε φορά ξεχωριστά το κάθε ένα.
Τυλίγουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί προς τα μέσα.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφριά το τελευταίο φύλλο της πίτας μας και βρέχουμε με λίγο νερό για να γίνει πιο τραγανό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η πίτα μας πάνω- κάτω.

Σχόλια Συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια γι' αυτή την συνταγή.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές