Κατηγορία Φαγητά / Πίτες-Πίτσες

Σπανακόπιτα

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

  • 1 πακέτο (Ζαγορίσιο φύλλο για πίτες ή φύλλο της γιαγιάς) στα σούπερ-μάρκετ (6 φύλλα)
  • 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Μία χούφτα ρύζι για γεμιστά ή λίγο σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι- πιπέρι
  • 1 πιάτο βαθύ φέτα φυτική σόγιας τριμμένη (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο για τα φύλλα

Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, το λαδώνουμε πολύ καλά και στρώνουμε τα φύλλα μας.
Βάζουμε τρία φύλλα κάτω και κάθε φορά που στρώνουμε ένα φύλλο το λαδώνουμε καλά.
Σε μία μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το σπανάκι, τον άνηθο, το ρύζι, το ένα φλιτζάνι λάδι, τη φέτα, αλάτι-πιπέρι και ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στα λαδωμένα φύλλα.
Στρώνουμε τη γέμιση να πάει παντού ομοιόμορφα σε όλο το ταψί και γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με τα άλλα τρία φύλλα, αφού πάλι τα λαδώσουμε ένα-ένα και με ένα μαχαίρι κόβουμε τα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού.
Το τελευταίο φύλλο το λαδώνουμε πολύ καλά, το βρέχουμε με λίγο νερό και το τρυπάμε σε διάφορα σημεία.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά της ώρα στους 200 βαθμούς πάνω κάτω μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας για να γίνει τραγανό το φύλλο και την αναποδογυρίζουμε.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει και από την άλλη πλευρά και βγάζουμε από το φούρνο.
Μόλις κρυώσει την αναποδογυρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια.

Σχόλια Συνταγής

  • Δήμητρα Βιτζηλαίου
    Μαριάννα μου καλησπέρα. Εχθές το βράδυ έφτιαξα τη σπανακότιτα και την έψησα με τον τρόπο που γράφεις.Έγινε πολύ ωραία εάν εξαιρέσεις ότι όταν την αναποσογύρισα να την ψήσω και από την άλλη πλευρά, ξέχασα να την τρυπήσω. Ήρθε λοιπόν και φούσκωσε το πάνω φύλλο και τα από κάτω δεν είχαν ψηθεί.έτσι λοιπόν που είχε φουσκώσει ήταν εύκολο να το βγάλω και να βάλω την υπόλοιπη πιττα πάλι για ψήσιμο. Νομίζω ότι δεν θα ήταν κακό, σε επόμενη επανεκτύπωση του υπέροχου βιβλίου σου, να πρόσθετες μία υπενθύμιση για το τρύπημα του φύλλου και από την άλλη πλευρά.

    Φιλικά
    Δήμητρα
  • nistisimo.gr
    Δήμητρα καλημέρα, συγνώμη για την παράλειψη όμως όταν αναποδογυρίζω την σπανακόπιτα εγώ δεν την τρυπάω γιατί δεν φουσκώνει το φύλλο. Μήπως την έψησες σε αέρα; Πάντως σε ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση σου, για την επόμενη έκδοση νομίζω πως θα βοηθήσει πολύ.
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές