Κατηγορία Άλαδα / Γλυκά

Ταχινόπιτες Κυπριακές

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

    Υλικά για τη ζύμη:
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού φαρίνα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα τριμμένη
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι τριμμένο
  • 1 ½ - 2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
  • Υλικά για τη γέμιση:
  • 450 γραμμάρια ταχίνι
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • Κανέλα

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη ζύμη με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το χλιαρό νερό λίγο – λίγο.
Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ρίχνουμε στο μίξερ το ταχίνι με τη καστανή ζάχαρη και το μέλι και σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε μέχρι να γίνει να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε τη κανέλα και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 16 – 18 κομμάτια. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα, παίρνουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης και το πλάθουμε σε μακρύ κορδόνι.
Ανοίγουμε το κορδόνι με ένα πλάστη σε μακρόστενο φύλλο με πλάτος περίπου 10 εκατοστά και το αλείφουμε με 2-3 κουταλιές σούπας γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό, κατά μήκος και το στρίβουμε. Παίρνουμε τις δύο άκρες του και τυλίγοντας αντίθετα και προς τα μέσα, (όπως φτιάχνουμε τα πασχαλινά κουλουράκια), και του δίνουμε σχήμα S.
Διπλώνουμε τις άκρες τη μία πάνω στην άλλη έτσι ώστε να γίνει μία στρογγυλή πίτα και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε πιο λεπτή.
Δεν μας πειράζει αν βγει λίγη γέμιση απέξω, είναι καλύτερα να είναι λεπτές γιατί θα φουσκώσουν.
Τοποθετούμε τις ταχινόπιτες σε απόσταση μέσα σε μία λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας σε αντιστάσεις στους 180 βαθμούς και ψήνουμε γύρω στα 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Σχόλια Συνταγής

  • Μαιρη
    Φαίνεται πολύ ΄νόστιμη. Εικόνες για το δίπλωμα θα βοηθούσαν. Μπορεί να γίνει με άλλο αλεύρι εκτός του λευκού (φαγόπυρο-ζέα)?
  • nistisimo.gr
    Γειά σου Μαίρη μου, η πρώτη προσπάθεια μου ήταν να φτιάξω τη παραδοσιακή συνταγή ταχινόπιτας με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, γίνονται όμως και με ανάμεικτο ( λευκό και ολικής αλέσεως). Μπορούν να γίνουν και με φαγόπυρο - ζέα, όμως δεν μπορώ να σου πω ακριβώς τη δοσολογία γιατί δεν τις έχω φτιάξει, θα τις δοκιμάσω σύντομα.

    Όσο για τις εικόνες για το δίπλωμα δεν έχω αυτή τη στιγμή, γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε το αίτημα σου και πολλών φίλων που μας ακολουθούν.

    Ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια!
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές